• News

Kineski data centri zagađuju okolinu koliko i 21 milion automobila

by Redakcija / 01.11.2019 -> 12:02:46 / 549 views

Data centri čuvaju elektronske informacije poput e-maila, fotografija i video zapisa, a širom sveta troše između 3% i 5% ukupne svetske proizvodnje električne energije i konkurišu avionskom prevozu u pogledu emisije ugljenika.

Prema pisanju CNN Business, kineska industrija data centara jedna je od najvećih na svetu i prošle godine je potrošila nešto više od 2% energije te zemlje, navodi se u izveštaju Greenpeacea i Univerziteta za električnu energiju Severne Kine.

Kina je brza u razvoju obnovljivih izvora energije i postigla je ogroman napredak u razvoju solarnih projekata. U 2017. godini postaviljen je cilj da čista energija do 2030. godine zadovolji 20% kineskih energetskih potreba. Međutim, uprkos ogromnom kapacitetu za zelenu energiju, većina kineskih data centara je ne koristi, navodi se u izveštaju.

“Skoro tri četvrtine te snage dolazi od uglja", rekla je Ye Ruiqi, stručnjak za klimu Greenpeacea, koja  da se oslanjanje centara na energiju na ugalj najvećim delom zavisi od njihovog geografskog položaja.

"Većina objekata nalazi se na istočnoj obali, u blizini poslovnih čvorišta i daleko od kineskih kapaciteta obnovljivih izvora energije u centru i na zapadu zemlje. Od 44 data centra koje smo anketirali, samo pet je delom koristilo čistu energiju u ", rekla je ona.

U kineskoj industriji data centara dominiraju domaći igrači poput Alibabe i Tencent-a, mada Apple trenutno gradi data centar u južnoj kineskoj provinciji. Zajedničko ulaganje s “Guizhou-Cloud Big Data” omogućiće američkoj kompaniji da poboljša brzinu i pouzdanost svojih usluga, ali i da poštuje nove, strože zakone o sajber sigurnosti.

Vetar i solarna energija

Sa populacijom od skoro 1,4 milijardi stanovnika, potražnja u Kini za skladištenjem podataka raste brzo. Autori izveštaja predviđaju da će za pet godina kineski data centri potrošiti  za dve trećine više energije u odnosu na potrošnju električne energije od 267 TWh u 2023. godini, što je više od ukupne količine koju je čitava Australija potrošila u 2018. godini. Očekuje se da će emisija ugljen-dioksida porasti sa 99 miliona na 163 miliona tona, koliko proizvede i 35 miliona vozila. "Da bi to sprečili, kineski data centri moraju da se liše energije dobijene iz uglja i da se oslone na vetar i solarnu energiju, rekla je Ye. "Oni mogu izgraditi sopstvene kapacitete za obnovljive izvore energije, kupiti čistu energiju na tržištu ili kupiti zelene sertifikate da nadoknade svoje emisije", dodala je ona.

Trenutno se kineski data centri oslanjaju na energetsku mešavinu 73% uglja, 23% obnovljive energije i 4% nuklearne energije. Ako bi se obnovljiva energija povećala na 30% do 2023, 16 miliona metričkih tona emisije CO2 moglo bi se izbeći, navodi Greenpeace. To je jednako količini zagađenja koju proizvede 10 miliona povratnih prekookeanskih letova.

Kineska vlada je svesna da mora nešto da preduzme. U 2015. godini pokrenut je pilot program zelenog data centra. Iste godine kompanija Alibaba otvorila je data centar u blizini Hangzhoua koji koristi solarnu i hidro energiju. Takođe se oslanja na jezero za hlađenje svojih servera. U SAD, data centri su značajno smanjili svoju emisiju ugljenika. Prema podacima kompanije, svi Apple data centri koriste zelenu energiju, a njen novi centar u Kini takođe će koristiti nešto obnovljive energije.

Microsoft i Amazon takođe su postavili cilj da snabdevaju svoje data centre obnovljivom energijom. U blogu u aprilu, predsednik Microsofta Brad Smith rekao je da  očekuje da će kompanija preći lestviocu na 70% do 2023. Amazon Web Services - kompanija koja se bavi data centrima - kaže da je premašila 50% upotrebe obnovljivih izvora energije u 2018. godini.

 

Photo by NASA on Unsplash

Photo by Zbynek Burival on Unsplash

Redakcija

Ostavite vaš komentar

Back to top