• Zanimljivosti

Zabavni načini da deca počnu da uče programiranje

by Marko Sinadinović / 01.11.2019 -> 12:02:46 / 766 views

Nikada nije prerano za decu da počnu da uče programiranje. Oni već odrastaju okruženi tehnologijom pametnih telefona, tableta i računara i u tom svetu se osećaju prirodno.

Postoji nekoliko internet sajtova koji tvrde da mogu lako naučiti decu da programiraju, izbor je veliki, ali na kraju se sve svodi na motivaciju samog deteta ka učenju generalno i prepoznavanju da li dete poseduje dovoljno afiniteta ka programiranju. Ako ste negde načuli da je programiranje dobro plaćena profesija ili želite da kroz dete projektujete neke svoje afinitete – ne činite to, dete usmeravajte na razvoj talenata i veština koje će ga učiniti srećnim, ipak su to nežne duše a ne Vaše zlatne koke.

Autor teksta je sastavio listu od 10 internet sajtova za decu da počnu učiti programiranje - i najbolje od svega, sem znanja engleskog jezika, ne zahtevaju nikakvo prethodno iskustvo sa programiranjem.

 

Khan Academy

Khan Academy uči decu kako da se kodiraju besplatno. Sajt je pogodan za decu u nivou 10-15 godina. Lekcije mogu biti malo više detaljne ali sajt poseduje panel za razgovore odnosno pomoć tako da neće biti tehničkih barijera da deca kreiraju svoje programe u editor tabu sajta.

 

Code Combat

Ovo je odlična lokacija za decu svih uzrasta koji vole da igraju online igre i žele da nauče kako da programiraju u tom procesu. Igre su interaktivne i deca da bi kontrolisala akcije svog heroja moraju da pišu linije koda. Težena igre raste kako napreduju, u fazama.

 

Scratch

Za decu uzrasta 8-16 godina, ovo je sjajan sajt gde mogu da nauče kako da se naprave praktično sve što mogu da smisle pomoću koda. Sam sajt je nastao kao online zajednica sa ciljem da pomogne deci i mladima da postaju programeri kroz lagane aktivnosti i velike podrške.

 

Code Monster

Ovaj sajt uvodi decu u JavaScript programiranje kroz zabavna predavanja i interaktivne sesije sa animiranim čudovištem. Aktivnosti se obavljaju u jednostavnom interfejsu od dva boksa, u jednom dete unosi kod a rezultat se prikazuje u drugom.

 

Blockly

Kao što samo ime sugeriše, ovaj sajt uči programiranje u nizu zagonetki i blokova. Deca rešavaju zagonetke kroz drag and drop sistem i stvaraju priču koja rešava određeni problem. Kada završe sve programske aktivnosti, mogu da vide rezultate svog rada u akciji.

 

Tynker

Ovaj sajt omogućava deci da nauče programiranje tempom koji im odgovara. Postoji jako mnogo aktivnosti, lekcija i tutorijala tako da deca ostaju zainteresovana. Sajt im, takođe, omogućava da izrađuju praktično sve što požele, uključujući aplikacije, veb aplikacije, igre ili veb sajtove. Sajt je besplatan za korišćenje, ali postoji i odeljak koji se plaća, ako vaše dete želi da podigne svoju stručnost na viši nivo.

 

CodeMoji

CodeMoji sistem lekcija omogućava deci u nivou 10-15 godina da napreduju tempom koji im odgovara, osiguravajući da svako dete ne samo završi, već i shvata svaku lekciju. To se postiže kroz vrlo zabavan interfejs i upotrebu poznatih emodžija.

 

Code.org

Code.org je dobro poznat sajt po svojim instruktorima informatičkih nauka. Deca srednješkolskog uzrasta mogu da uživaju u interaktivnim „jedan-na-jedan“ predavanjima pomoću kojih uče da programiraju u bilo kom programskom jeziku žele.

 

CodinGame

Ovaj sajt omogućava deci da unaprede svoje veštine prograniranja istražujući, igrajući igre i kreirajući programe. Za decu od 15 godina i starije, ovaj besplatni sajt pruža pregršt sadržaja, na primer - mogu se takmičiti u bitkama programera, sa više igrača istovremeno odnosno učiti programiranje na raznim programskim jezicima, uključujući C++, HTML, Java, Python, Ruby, Swift, i drugim! Čak i profesionalni programeri često posećuju ovaj sajt. Sadržaj je besplatan što olakšava da dete započne svoj put ka karijeri programera.

 

CodeMonkey

CodeMonkey se fokusira na interaktivan i zabavan aspekt programiranja, deca uče i koriste programski jezik u rešavanju raznih zagonetaka čija težina progresivno raste (svaki nivo obuhvata dodatni deo koda ili novu funkciju koju koristite). Cilj je pomoći simpatičnom majmunu da povrati svoje banane ukradene od strane loših gorila. CodeMonkey nije besplatan sajt ali nudi besplatan probni period od 30 dana.

 

Mnogi uspešni programeri su koristili neke od ovih sajtova, oni navode da su oni dobri za optšti razvoj dece jer oni pružaju jasan sistem izazova i nagrada, kao i ogromnu satisfakciju jer dete od malena može kroz programiranje dati bezličnim linijama koda „život“ koji se odvija pred njihovim očima.

Marko Sinadinović

Stručnjak za digitalni marketing, gejmer, pijanista i kolekcionar stripova.

Ostavite vaš komentar

Back to top