• Tech

Tehnologija prepoznavanja lica

DA LI DA ISKLJUČIMO KAMERE?

by Marija Coha / 01.11.2019 -> 17:26:02 / 1501 views

Veštačka inteligencija do sada je primenu našla u obrazovanju, medicini, razvoju sigurnosnih sistema,  pojednostavljenju kupovine, a odnedavno se u Kini veštačka inteligencija koristi i za – ograničenje potrošnje toalet papira po osobi.

Veštačka inteligencija čuva i toalet papir

Na kineskom ostrvu Šamian, popularnoj istorijskoj turističkoj atrakciji u pokrajini Guangžu, u pojedinim javnim toaletima koristi se tehnologija prepoznavanja lica da bi se identifikovali korisnici koji upotrebe više od 90 cm toalet papira. Ukoliko sistem u roku od 10 minuta prepozna isto lice, neće mu se dozvoliti nova doza papira. Korisnici javnih toaleta na ovom ostrvu kažu da su zadovoljni jer se na ovaj način sprečava krađa toalet papira, tako da ga sada ima dovoljno za sve.

Ovaj bizarni primer primene veštačke inteligencije zapravo je dokaz napora Kine da proširi upotrebu AI u gotovo svaki deo svakodnevnog života (pošto su već uveliko u upotrebi i semafori “na AI pogon” i pametne kante za smeće koje sortiraju otpad za reciklažu), a sama tehnologija prepoznavanja lica u Kini je našla široku primenu – od kontrole ponašanja zatvorenika, preko evidencije radnog vremena u fabrikama, do prisustva dece na školskom časovima.

U svetu je sve glasniji otpor ovoj tehnologiji

Tehnologija prepoznavanja lica, nekadašnje milo čedo Silicijumske doline koje je primenu je našlo u policiji, špijuniranju i autentifikaciji identiteta, iznenada se našlo pod političkom paljbom u SAD. Američka policija uglavnom koristi prepoznavanje lica da bi pretražila CCTV snimke za osumnjičene. Procenjuje se da se u policijskim bazama iz kojih algoritam bira osumnjičene nalazi polovina Amerikanaca.

Konzervativni republikanci oštro su kritikovali ovu tehnologiju, a pridružuju im se i predstavnici demokrata. Gradovi San Francisko, Okland, Barkli i Somervil zabranili su svim vladinim agencijama, uključujući i policiju, da koriste tehnologiju prepoznavanja lica.

Takođe je i nekoliko demokratskih predsedničkih kandidata izrazilo duboku zabrinutost, u čemu prednjači senator Berni Sanders koji zahteva strogu zabranu upotrebe ove tehnologije u radu policije.

I u Evropi rasprava o primeni prepoznavanja lica

U Velikoj Britaniji vlada zabrinutost zbog podataka koje je tokom dve godine bez znanja građana prikupljao sigurnosni sistem za prepoznavanje lica u londonskom Kings Krosu, a policija u Velsu našla se u brojnim sudskim procesima zbog upotrebe ove tehnologije, jer ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast.

Brisel istražuje načine da nametne stroga ograničenja upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u pokušaju da ublaži pritiske koje im nameće sve jači civilni nadzor. Evropska komisija planira regulativu koja će građanima EU dati eksplicitna prava nad korišćenjem njihovih ličnih podataka prikupljenih ovom tehnologijom, kao deo šire regulative kojima će se urediti upotreba veštačke inteligenicije, kažu izvori Financial Times-a iz visokih zvaničnih krugova.

Cilj bi bio da se ograniči „neselektivna upotreba tehnologije za prepoznavanje lica“ od strane kompanija i javnih vlasti, navode izvori. Prema planu, evropskim građanima bi se dala ovlašćenja da „znaju kada se koriste podaci prepoznavanja lica“, a izuzeci bi morali biti „čvrsto precizirani“ kako bi se osigurala odgovarajuća upotreba.

Ovakav potez bi građanima dao veću zaštitu ličnih podataka od one koje je predviđena GDPR-om, a prikupljanje osetljivih biometrijskih podataka koji se mogu koristiti za identifikaciju ljudi već je zabranjeno ovim aktom, osim ako građani na to izričito ne pristanu.

Amazon sam piše svoj predlog regulative

Amazon se u februaru ove godine suočio nad pojačanim nadzorom zbog svoje kontroverzne tehnike prepoznavanja lica Amazon Rekognition, te su ubrzo objavili smernice za koje su izrazili nadu da će biti razmotrene kada zakonodavci budu donosili svoje odluke. Osnivač Amazona Džef Bezos je novinarima rekao da je Amazon napravio još jedan korak – da njihov tim za javnu politiku zapravo radi na izradi svog nacrta zakona koji će predložiti, ali nije izneo detalje o tome šta se nalazi u njihovom predlogu zakona.

„Ovo je savršen primer nečega što zaista ima pozitivne koristi, tako da ne želite da ga kočite“, dodao je Bezos. „Ali, istovremeno postoji i potencijal da takve vrste tehnologije zloupotrebe, tako da vam trebaju regulative. To je klasična tehnologija dvostruke namene. "

Za šta je zapravo opravdano korišćenje tehnologije prepoznavanja lica?

“Opravdano korišćenje" prepoznavanja lica od strane svojih vlada još uvek podržava 83% Kineza i 80% Amerikanaca, procenio je nedavno professor Ji Zeng, na čelu centra za AI etiku i bezbednost pri Kineskoj akademiji nauka. Ovakvi pokazatelji javnog mnenja zapravo ukazuju na to da još uvek nemamo jasne definicije i dovoljno konkretnih primera da bismo mogli da izvedemo zaključke o tome dokle možemo pomerati granice naših ljudskih prava.

Mnogi se slažu u oceni da bi u ovom momentu najpametnije bilo uvesti moratorijum na razvoj ove tehnologije. Ne bi bilo prvi put u ljudskoj istoriji da društvo izabere takvo rešenje etičkog problema.

 

Photo by Scott Webb from Pexels

Marija Coha

Ostavite vaš komentar

Komentari

Одличан чланак!

(Боба, 23.10.2019)
Back to top