• Mindset

Žene u IT industriji

SPLET OKOLNOSTI ILI LIČNI IZBOR

by Valentina Simić / 09.11.2019 -> 11:16:17 / 1367 views

Prvi  programer bila je žena. Ogasta Ejda Bajron živela je pre vek i po i bila je ćerka britanskog pesnika lorda Bajrona i En Izabel Milbank, odnosno lejdi Bajron. Ona je u svojim beleškama opisala algoritam za analitičku mašinu za izračunavanje Bernulijevih brojeva.  Ovaj plan se ujedno smatra i prvim programom, a Ejda Lavlejs prvim programerom. U njenu čast jedan programski jezik dobio je njeno ime.

Danas bi ta inovativna žena sigurno bila zatečena situacijom u kojoj tek petinu programera čine žene.

Zašto je to tako, pitamo Sanju Živković, može se reći veteranku u IT industriji.

Diplomirala je na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu. Od početka svoje profesionalne karijere radi u niškoj kompaniji Morena inženjering, a tome ima sada ravno 24 godine. Sanja je manjinski suvlasnik i jedan od menadžera Morene.

- I ja se pitam :) Pošto sam od ranih školskih dana bila sklonija tehnici nego većini društvenih nauka, nisam osoba koja bi mogla odgovarati na takva pitanja.  

Da li se i šta tokom godina promenilo?

- Ako govorimo o nekim našim vremenima, a ne o vremenu gospođice Bajron, u IT-ju je bilo još manje žena. Generalno, za tehničke nauke se ranije, recimo kada sam ja upisala fakultet, opredeljivalo manje devojaka. Mislim da je danas situacija značajno drugačija: sve više devojaka upisuje elektronski fakultet i uglavnom se opredeljuju baš za računarski smer. Druga strana medalje je što i dalje postoji generalna slika u glavama da je programer muškarac. Verovatno ženama na našim prostorima dodatno otežava situaciju i tradicionalno shvatanje „ženskog mesta“ u društvu, u porodici...

Devojke su brže završavale fakultet

Davno je to bilo... Ali evo, otprilike: na prvoj godini je bilo verovatno 3-4 puta više momaka od devojaka, a kasnije se broj momaka drastično smanjio. Mislim da su devojke bile uspešnije u savladavanju fakultetskih obaveza.

Elektrotehnički fakultet (FESB) sam upisala i apsolvirala u Splitu, a diplomirala, spletom SFRJ okolnosti, na FTN u Novom Sadu. Po diplomi nisam programer nego automatičar.

Morena kao prvi i pravi izbor

U IT sektor me dovelo interesovanje i pomalo inat još iz studentskih dana: htela sam kolegama sa programerskog smera da dokažem kako mogu i ja da se bavim programiranjem. Malo je bilo dovoljno da zaronim, sve mi je delovalo zanimljivo...

Diplomirala sam u nesretno vreme kada su na ovim našim prostorima masovno gašene fabrike. Giganti poput elektronske i mašinske industrije koji bi bili prirodna sredina za primenu mojih akademskih veština, bili su na izdisaju. Sa druge strane, IT branša je pravila svoje prve korake. Nikola Petrović je osnovao Morenu još kao student 1992 godine. Imala sam sreću da nam se putevi ukrste 1995. godine i da dobijem priliku za prvo zaposlenje.

Nije posao samo posao

Nisam bila ni u jednom periodu jedina žena u firmi. Morena je po svim svojim karakteristikama prilično progresivna firma, pa i po tome da nikada nije bilo polarizacije i razdvajanja muško-ženskih poslova. Istoriju Morene, pored poslovnih uspeha čine i naši privatni porodični uspesi: venčanja, rođenja... Poštujemo i negujemo porodične vrednosti.

 

 

Micrsoft u Srbiji prenosi iskustvo da timovi sačinjeni od žena i muškaraca beleže mnogo bolje rezultate?

Mislim da je to marketing: politički korektno, u trendu, protiv seksualne i ine distriminacije.

Da li postoje podsticaji baš namenjeni ženama - za obrazovanje, usavršavanje ili zapošljavanje u informatičkom svetu?

Ako postoje, nisam dovoljno informisana. Poznate su mi aktivnosti promocije ženskog preduzetništva za širok spektar delatnosti. Od pre par godina, organizuju su prezentacije sa ciljem promovisanja programerske struke među srednjoškolkama. Pretpostavljam da je tako i za, recimo, ekonomiju ili mašinstvo.

Razbijanje predrasuda: “Nismo štreberi...”

Rado bih razbila stereotip „programer je štreber koji samo sedi i bulji u računar, nema pojma šta se dešava oko njega, izvan računara, na ulici...“. Hip je biti osoba širokog spektra interesovanja, uvek spremna da čuje i uči nešto novo.

Držati korak sa tehnologijom je značajna stavka, ali biti spreman naučiti i razumeti, makar u osnovnim crtama, druge poslovne procese i delatnosti koje treba da koriste IT proizvode – to daje komparativnu prednost. Meni lično taj deo čini posao dodatno zanimljvim.

Opšte je poznato da su zarade programera prilično iznad proseka. To jeste prednost, ali ne može da bude glavna motivacija za odabir profesije.

Sjajno je opredeliti se za profesiju u kojoj možeš da uživaš, ali nije dovoljno. Porodica i prijatelji su temelj, oaza i izvor energije koji ti pomažu da se regenerišeš nakon poslovnih stresova.

 

Valentina Simić

Ostavite vaš komentar

Back to top