• Mindset

Ruski suvereni internet

by Marija Coha / 09.11.2019 -> 17:54:02 / 393 views

Uz pomoć novog zakona koji je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ova zemlja na putu je da stvori svoj "suvereni internet" - efektivno paralelni veb koji se u potpunosti vodi na ruskim serverima. To bi omogućilo Moskvi da zadrži kontrolu nad internetom u slučaju eventualnog stranog napada, navode ruski zvaničnici.

Da bi to učinili, od ruskih internet provajdera zahteva se instaliranje nove opreme koju bi Rusija mogla da koristi kako bi se od svetske mreže odvojila “jednim pritiskom na dugme”. Ova tehnologija ima za cilj da preusmeri sav spoljni saobraćaj preko čvorova pod kontrolom Rusije, istovremeno stvarajući backup sistem imena domena koji bi omogućili nezavisno funkcionisanje mreže.

Ruski internet provajderi sada moraju imati instaliranu takozvanu mrežnu opremu za inspekciju dubokih paketa.

Ova tehnologija može prepoznati izvor saobraćaja filtrirati sadržaj. Zakon takođe zahteva stvaranje domaće verzije sistema imena domena (DNS). To bi vlastima olakšalo preusmeravanje saobraćaja bez da ruski korisnici to primete, čime bi se efektivno stvorila alternativna stvarnost unutar ruskih granica. Ovaj deo je, međutim, tehnički složen i još uvek neće biti spreman za lansiranje.

Oni koji se razumeju u političke prilike kažu da je ovaj ruski akt, umotan u predostrožnost, nedvosmisleno sredstvo kojim ruske vlasti mogu da vladaju informatičkim prostorom.

"Što se tiče Vikipedije ... Bilo bi bolje zameniti je novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektronskom obliku ... Ovo će, u svakom slučaju, biti pouzdane informacije u dobrom modernom obliku", nedavno je izjavio Putin, a prenele RIA Novosti.

Rusija je dopustila da njen Internet u velikoj meri ostane netaknut sve do 2012. godine, kada je Putinov povratak u predsedništvo bio suočen sa uličnim protestima organizovanim preko društvenih medija. Vlada je odgovorila agresivnim suzbijanjem disidentskih aktivnosti: opozicioni sajtovi bili su “blacklisted”, neki ljudi su bili zatvarani zbog lajkovanja i šerovanja problematičnih sadržaja, a nezavisno novinarstvo je doživelo kolaps.

Međutim, ovakav režimski kontrolni sistem nije se pokazao dovoljno efikasnim.

Putin je 2014. godine proglasio internet „projektom CIA“ koji bi mogao da oslabi ruski suverenitet. Neki zvaničnici iz Kremlja govorili su da bi bilo dobro da se napravi firewall sličan kineskom, čiji su arhitekti navodno bili pozivani na konsultacije.  Nakon 2017. godine, kada su na YouTube procureli snimci koji ukazuju na korupciju u najvišim vladinim vrhovima, a koji su izazvali najveće antivladine proteste od raspada SSSR, Rusija je, kako se procenjuje, ograničila pristup skoro 650 hiljada sajtova.

To što Rusija kasni sa kontrolom interneta u odnosu na Kinu nikako ne znači da im nedostaje ni ljudskih resursa, niti infrastrukture za to.

Roskomnadzor, Федеральная служба по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций, kako procenjuju svetski mediji, zapošljava oko tri hiljade ljudi. Tokom prošle rošle godine uložili su značajne napore kako bi zabranili korišćenje Telegrama, servisa za slanje poruka, optužujući ih da nisu ispunili sve propisane zahteve u vezi sa obradom korisničkih podataka.

Pokušaj blokiranja ove aplikacije okončan je neuspehom, pošto je Pavel Durov, ruski osnivač Telegrama, preusmeravao saobraćaj putem usluga hostinga u cloud-u, navodeći tako cenzore da obrađuju više od 16 miliona IP adresa, uključujući i onu njihovu, a koje zapravo imaju veoma mali uticaj na Telegram.

Stručnjaci kažu da su ruska opravdanja za isključivanje ove zemlje sa globalnog interneta suviše nejasna da bi javnost mogla da ih podrži,  samo održavanje neophodne opreme moglo bi ovu zemlju da košta i dve milijarde dolara godišnje, a javnosti je sumnjiv i način izbora kompanije angažovane za nabavku opreme.

Ovako centralizovana kontrola interneta, zapravo bi mogla da izazove sasvim suprotan efekat od onog koj priželjkuje ruski režim – može ga učiniti još osetljivijim na strane napade, a pitanje je da li će na taj način zaista opustiti tenzije u društvu i učiniti ga sigurnijim.

                                                              

Marija Coha

Ostavite vaš komentar

Back to top