• Tech

Kako veštačka inteligencija može pomoći u borbi protiv COVID-19

by Marija Coha / 18.03.2020 -> 17:42:31 / 418 views

Dok se vlade upinju da zatvore granice, kontrolišu sprovođenje karantina i povećaju svest o ličnoj higijeni, u jeku pandemije COVID-19 od veštačke inteligencije očekuje se da da konkretne doprinose u borbi protiv virusa.

Iako je razvoj veštačke inteligencije bio osporavan zbog mnogih otvorenih etičkih pitanja, danas je jasno da koristi mogu biti mnogostruke:

AI kao epidemiološki alat

Što bolje možemo pratiti virus, bolje se možemo boriti protiv njega. Analizom vesti, platforma društvenih medija ili zvaničnih dokumenata, AI može naučiti da otkrije izbijanje epidemije. Praćenje rizika od zaraznih bolesti korišćenjem AI-a je upravo usluga koju nudi kanadski startup BlueDot. Zapravo, BlueDot je upozorio na pretnju nekoliko dana pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija objavila javno upozorenje o COVID-19

Pomoć u dijagnostici

Kompanija za veštačku inteligenciju Infervision lansirala je rešenje koje pomaže zdravstvenim radnicima u prvim borbenim redovima da efikasno otkriju i nadgledaju bolest. Odeljenja za obradu slika u zdravstvenim ustanovama preopterećena su povećanim obimom rada koji je posledica virusa. Ovo rešenje poboljšava brzinu CT dijagnoze. Kineski gigant e-trgovine Alibaba takođe je izgradio AI sistem dijagnostike za koji tvrdi da je 96% tačan u dijagnostici virusa u sekundi.

Dronovi za isporuku medicinskog materijala

Jedan od najbezbednijih  i najbržih načina da se sanitetski materijal tokom epidemije dostavi na mesto na kome je neophodan, jeste da se dostavi dronovima. Kompanija Terra Drone koristi svoje kapacitete za prevoz medicinskih uzoraka i karantinskog materijala sa minimalnim rizikom na relaciji između centra za kontrolu bolesti okruga Ksinchang i Narodne bolnice. Dronovi se takođe koriste za patroliranje u javnim prostorima i praćenje sprovođenja karantina, ali i za termičko snimanje.

Razvoj novih lekova

Google-ovo odeljenje DeepMind koristilo je svoje najnovije AI algoritme i svoje računarske kapacitete u proučavanju proteina od kojih je sačinjen virus, a otkrića su objavljena kako bi bila dostupna onima koji rade na pronalaženju leka. BenevolentAI koristi AI sisteme za sintetizovanje lekova koji su u stanju da se bore protiv najtežih bolesti, a sada pomaže u pronalaženju leka protiv novog virusa.

Nove studije i naučni radovi objavljuju se svakodnevno i ulivaju nadu da će zdravstveni sistemi moći da funkcionišu rasterećenije. Na primer, Kancelarija za nauku i tehnološku politiku Bele kuće najavila je projekat pod nazivom CORD-19, a Allen Institut za AI saopštio je da je u saradnji sa vodećim istraživačkim grupama pripremljen  COVID-19 Open Research Dataset (CORD-19), besplatni izvora od preko 29.000 naučnih članaka o COVID-19 i  porodici koronavirusa koji su na raspolaganju čitavoj naučnoj zajednici.

Marija Coha

Ostavite vaš komentar

Back to top